Programul festivalului „MAI RETRO”
19 March 2018

retro_mai_vatra


 
A II-a ediție a festivalului  „MAI RETRO” propune un program extrem de bogat și divers, care la sigur va satisface gusturile și preferințele tuturor vizitatorilor, de la copii până la bunici.  Centrul Cultural Vatra  va îmbina plăcutul cu utilul, scopul principal fiind promovarea culturii naționale în spațiul internațional, cultivarea dragostei față de frumos în rândurile tinerilor și copiilor, expunerea  fațetei  frumoase a Republicii Moldova în vizorul European și desigur  consolidarea sentimentului de patriotism și dragoste de țară.

 

Programul  Festivalului

 1. Motor Fest „Roata Vremii”
 • Expoziție cu mașini de epocă;

Pentru toți pasionații de mașini legendare, va fi organizată o expoziție a mașinilor de epocă, toate având istorie sub capotă. Mașini europene dar și din fosta CSI produse în anii  30-80 ai secolului trecut vor fi expuse în toată splendoarea lor pe platforma Complexului Etno-Cultural Vatra de către colecționari din întreaga țară. Doritorii de face fotografii artistice pot profita din plin  de această ocazie, având și posibilitatea de a participa la concursuri organizate de fotografie în cadrul festivalului.

 • Expoziție cu mașini și limuzine pentru ceremonii;

Platforma Vatra va găzdui și o expoziție a mașinilor mult râvnite și solicitate de tinerii însurăței pentru ziua nunții. Aceștia vor avea posibilitatea să găsească aliniate o gamă largă de mașini pentru nuntă, de la retro și limuzine de diferite modele până la trăsuri cu cai în stil  franțuzesc.  Chiar vor avea posibilitatea să pozeze în mașina preferată  încercând și o primă colaborare cu potențialii  fotografi  de nuntă prezenți la eveniment.

 • Expoziție cu mașini Off –Road 4x4;

Cei ce își doresc senzații tari și  adrenalină sunt invitați la o demonstrație  de cai - putere.  Proprietarii de mașini OF-Road 4X4 vă provoacă la o doză de emoții turbo, într-o prezentare susținută  pe un relief ce cu siguranță va obliga la manevre spectaculoase.

 • Motorbike Show „Noisy Meet”;

În perioada 28 aprilie – 1 mai, motoarele pe două roți aleg direcția spre Vatra.  Bikerii își vor da întâlnire pe platformă,  acompaniați  de zgomotele motoarelor și de muzică Rock. Vizitatorii vor avea ocazia să-i admire  mai îndeaproape, astfelsimțind mirosul vitezei și puterii emanate de frumusețea  diversității  de modele pe două roți.

 • Cursă Cicliști „Chișinău – Complexul Etno - Cultural Vatra”;

Patru zile de primăvară la Complexul  Vatra vor deveni un prilej frumos pentru o promenadă cu bicicleta pentru toți amatorii de ciclism din Republica Moldova. Linia de Start a plăcerii – Chișinău, linia de Finish - Complexul  Etno -Cultural Vatra, o destinația perfectă  în toi de sărbătoare. Cicliștii vor avea acces gratuit la sărbătoare cu înscriere preventivă.

 

 1. Concursul internațional „Shootthe moment”
 • Best Vintage Photo & Video;

Sunt invitați fotografi (amatori și profesioniști) care trăiesc patima fotografiei Vintage. Platforma Complexului Etno-Cultural Vatra în perioada 29 aprilie – 1 mai va crea oportunități de demonstrare a măiestriei fotografice  în stilulVintage, oferind spații organizate tematic pentru toți prestatorii de servicii foto – video care se vor manifesta artistic, fiind apreciați chiar de potențialii clienți.

 • Best Rustic Photo & Video;

Fotografia în stil rustic produsă în spațiul Complexului Etno-Cultural Vatra, tinde să devină document de autenticitate  a frumuseții naționale pentru următoarele generații și pentru cetățenii străini, doritori de a ne vizita țara. Găsește cel mai frumos cadru într-un spațiu rustic, pitoresc, prinde  clipa ideală pentru o imagine perfectă și participă cu ea la un concurs organizat, care va servi drept generator de imagine frumoasă a Republicii Moldova.

 • Best Wedding Photo & Video;

În acest sens, vom transforma zilele festivalului Mai Retro într-o zonă de interes a prestatorilor de servicii Foto –Video of Celebration. Platforma Complexului Etno-Cultural Vatra va permite realizarea unor imagini foto & video de neuitat pentru evenimentele de nuntă a tinerilor însurăței.

 • Best Photo with Kids;

Căsuța din Povești- parte componentă a anturajului Vatra invită copiii, bunicii și părinții la o sesiune foto într-o ambianță autentică culeasă cu grijă din poveștile lui Creangă , unde copiii se vor împrieteni cu cele mai îndrăgite  personaje din povestea „Capra cu trei iezi”și alte creații Humuleștene.

 1. Artistic programme „Shake it off”
 • Concursul Național al fanfarelor autentice „FanfaRE-TRO”

Concursul Național „FanfaRE-TR0” prevede scoaterea din anonimat a unor fanfare autentice din zonele rurale. Generațiile părinți – bunici au trăit farmecul acestor formațiuni muzicale, care pe timpuri erau aproape unicele în făurirea bunei dispoziții și nu lipseau de la nici o nuntă țărănească. Vă invităm să savurați din plin plăcerea de a vă distra pe ritmurile fanfarelor de altădată.

 

DJsBattles „Can’t stop the beat”

 

Retro MIX

„Dschinghis Khan”, „The Beatles”, „Smokie”,„Abba”,  dar și legendarele„Самоцветы”,  „Синяя Птица”, „Песняры”, „Ласковый Май”sunt cîteva din trupele, muzica cărora, fiind mixată de DJ tineri  și talentați din Moldova va crea senzația discotecii de altădată.

Rock MIX

Pentru iubitorii de Rock muzică, echipa de creație Vatra organizează o avanpremieră de lansare în cadrul festivalului „Mai Retro” , a unui grandios festival „Sărbătoarea Rock-ului” care se va desfășura în perioada 15 -16 septembrie 2018 la Complexul Etno- Cultural Vatra.

Folk MIX

Simte ritmul muzicii Folk alese cu grijă din fonoteca spațiului românesc de către tinerii DJ din Republica Moldova. Participă la actul de „împăcare” a generațiilor printr-o nouă viziune și  interpretare a acestui gen de muzică.

Pop MIX

Pentru iubitorii de muzică Pop, venim cu o colecție selectă care va fi prezentată în cadrului festivalului „Mai Retro” de către Dj virusați de acest gen muzical. Da-ți frâu liber emoțiilor, dansând sub ritmurile  muzicii Popîn cadrul unei discoteci în aer liber, organizată pentru dvs.

 

Big Stage Experience

 

Vocaliști

Centrul Cultural Vatra organizează în cadrul festivalului  „Mai Retro” o platformă de lansare a tinerilor interpreți care visează la o carieră de succes în domeniul interpretării vocale. Laureații vor fi selectați de către o comisie specială- artiști vocaliști și muzicieni arhicunoscuți în țară și peste hotare.

Instrumentaliști

Demonstrează virtuozitate și măiestrie în domeniul interpretării instrumentale, evoluândîn compania instrumentului muzical preferat, în cadrul festivalului „Mai Retro”, pe cea mai mare scenă din Republică care-ți stă la dispoziție.

Compozitori

Lansează-te ca compozitor modern prin  aranjamente muzicale computerizate în diferite genuri și convinge-te că poți face senzație, demonstrând marelui public că muzica ta merită a fi ascultată.

Band Music

Festivalul „Mai Retro” oferă posibilitate de lansare pentru toți tinerii muzicieni care deja au reușit să formeze un Band  și ard de nerăbdare să evolueze pe o scenă profesionistă. Doritorii de a se manifesta în fața publicului larg vor trece printr-o etapă de preselecție prezentând hituri muzicale în varianta cea mai bună de interpretare.

Program de dans

Centrul Cultural  Vatra în parteneriat cu Teodor Production, este un tandem care va oferi prin arta mișcării avalanșe de emoții pozitive spectatorului. Scena de la Complexul Etno – Cultural Vatra va găzdui dansuri de diverse stiluri care vor satisface preferințele diferitor generații. 

 

 1. Prezentare de modă „Mold Fashion”
 • Colecțiile Tinerilor Designeri

Tinerii designeri își vor prezenta colecțiile rând pe rând, demonstrând că talentul nu are vârstă iar gustul estetic și viziunea neordinară le permite crearea unor colecții demne de podiumul mondial. Vatra devine gazda tinerelor talente care sunt capabile să transforme o bucată de pânză într-o operă de artă.

 • Prezentarea rochiilor de mireasă

Viitoarele mirese, care încă nu au făcut o alegere și nu se pot determina în privința modelului rochiei de mireasă, vor avea posibilitatea să admire o colecție variată de rochii în cadrul festivalului „Mai Retro”. Producătorii autohtoni vin în întâmpinarea tinerelor cu diferite promoții și opțiuni în alegerea ținute.

 • Concursul „Best Retro Costume”

În cadrul   festivalului veți putea admira cea mai deosebită colecție de costume în concurs a diferitor designeri , unde chiar vizitatorii vor da verdictul pentru cel mai interesant și frumos costum în stil Retro. Make-up – ul , coafurile și ținutele neobișnuite, toate vor oferi un colorit impresionant festivalului „Mai Retro”.

 

 1. Tasty Picnic Fest
 • Măiestria preparării bucatelor din carne:

Concurs Republican al bucatelor la proțap;

Măiestria preparării bucatelor la proțap vine încă din antichitate, odată cu apariția vânătorilor și artei vânatului. Moldova ca stat medieval nu a fost o excepție la procesul de dezvoltare a acestui gen de artă și mai ales la pregătirea bucatelor la proțap.  În unele regiuni, datorită strămoșilor, chiar s-a ajuns la obiceiuri și tradițiiîn acest sens, bucatele la proțap fiind solicitate în mod special  în  la  ospețelor boierești tradiționale.Invităm admiratorii artei culinare la o competiție a pregătirii cărnii la proțap iar consumatorii la jurizarea acestora.

Concurs Republican al bucatelor la grătar;

Grătarul este un instrument culinar utilizat de diferite popoare la pregătirea multor feluri de bucate, dar în special a bucatelor din carne. Bucătăria modernă internațională utilizează o gama extrem de largă a modelelor de grătar, de la cele mai simple până la cele mai sofisticate.  Provocăm  restauratorii  la o competiție în aer liber la măiestria preparării bucatelor din carne la grătar iar consumatorii la șansa de a savura din plin deliciile pregătite.

Concursul Republican de Burger și Kebab.

Invităm iubitorii de Burger și Kebab în perioada 28 aprilie -1 mai la o adevărată demonstrație culinară profesională. Vor avea loc master-class-uri și concursuri unde vor fi apreciate  gustul dar și viteza de preparare a acestor delicii, jurații principali fiind desigur consumatorii, care în compania unei halbe de bere vor da verdictul bine-meritat bucătarilor concurenți.

 

Concurs Național de bucate la cuptor „Cuptorul Bunicii”

Plăcinte la cuptor

În elaborarea programului culinar din cadrul  festivalului „Mai Retro” se va ține cont și de farmecul „Cuptorului Bunicii”, care va fi utilizat la maxim pentru coacerea plăcintelor „Poale-n Brâu”, plăcintelor tradiționale pe vatră, vărzărilor și învârtitelor.

Sarmale la cuptor

Gospodinele noastre vin la ediția din acest an a festivalului cu surprize culinare apetisante care cu siguranță vor fi pe placul celor prezenți. Se vor pregăti pentru dumneavoastră sarmale tradiționale specifice zonelor din tot spațiul românesc (maramureșene, ardelenești, muntenești, bucovinene, moldovenești…).Invităm reprezentanții etniilor din Republica Moldova la o sărbătoare tradițională a sarmalelor.  Laureații concursului „ Cele mai gustoase sarmale” ,care vor fi aleși de către consumatori, se vor bucura de premii speciale din partea gazdei.

Bucate din pește

La Complexul Etno-Cultural Vatra,pentru bucătarii specializați în pregătirea bucatelor din peștese va oferi un spațiu special. Peștele va fi pregătit după felurite rețete  chiar în fața consumatorilor, iar pescarii înrăiți vor avea parte de un târg al instrumentelor de pescuit.  Intr-un asemenea anturaj nu va lipsi nici berea bună a producătorilor autohtoni, astfel formându-se combinația perfectă a bunei dispoziții.

 

 1. Sports and Entertainment
 • Lansarea Proiectului Național „Drumeții Moldova”;

Petrecerea timpului în aer liber, mișcarea fizică în sânul naturii,  dar și o comunicare directă, vie între cu oamenii, sunt condițiile de bază pentru un mod sănătos de viață. Invităm pe toți, de la mic la mare, să lansăm împreună proiectul național în exclusivitate „Drumeții Moldova”. Pentru realizarea acestui proiect, Complexul Etno – Cultural Vatra dispune de patru trasee special  amenajate, de diferite distanțe (3 km, 8 km, 15 km, 30 km) cu posibilitate de a face popas la mai multe monumente istorice din codrii Mănăstirii Căpriana.

 • Extreme Experience – Extreme Feelings;

Cei care sunt tentați de senzații tari, vă invităm la o aventură pe cinste în zona Extreme, unde veți putea alege din mai multe tipuri de distracție cum ar fi: tiroliana cu și fără obstacole, tir medieval de tragere cu arcul, tirul cu pușca, zona de aruncat cu toporu, peretele de escaladare.

 

Căsuța din Povești

Invităm copiii și bunicii împreună cu părinții la lansarea proiectului Family Fun. Complexul Etno -  Cultural Vatra va pune la dispoziția celor mici Căsuța din Povești, un cadru autentic desprins din poveștile lui Creangă unde copiii vor cunoaște, spre marea lor bucurie, personajele din povestea „Capra cu trei iezi”și alte povești Humuleștene.

Zona colibelor

Zona colibelor este pusă la dispoziția tuturor  copiilor dornici de distracție, și nu de una  obișnuită ci de o aventură ca pe timpurile de demult, când părinții erau copii, iar bunicii părinți. Alege zona colibelor și relaxează-te  în atmosfera jocurilor „ De-a v-ați Ascunselea”, „De-a prinselea”, De-a Mijoarca”, „Baba Oarba”, „Rațele și Vânătorii” și multe alte jocuri autohtone care au devenit în timp simboluri ale culturii noastre naționale.

Teren de Mini-Golf

Doritorii de a juca golf în perioada festivalului sunt invitați la terenul de minigolf unde va fi organizat un concurs între familii. Înscrierea în concurs se va face preventiv pe pagina de facebook a Complexului Etno-Cultural Vatra.

Orășelul Copiilor

Orășelul copiilor în acest an propune un spectru larg  de distracții  pentru cei mici. Aici veți găsi tobogane, scrâncioburi, bătute, tuneluri, curse cu obstacole și multe alte zone special amenajate.  Distracția  în sânul naturii va fi pentru copii o plăcere de neuitat.

Alte Stiri
Programul Festivalului Medieval 2018
Concurs de fotografie „Shoot the moment”
Reducere la biletele Mai-Retro - grăbește-te până la 6 aprilie!
Programul festivalului „MAI RETRO”
Comentarii