Vezi detalii aici

Festivaluri 2017

Proiect Național „VINO ÎN MOLDOVA” (Welcome to Moldova)

I. PROGRAM MINIM DESFĂȘURAT:

-1-3 septembrie 2017, a I ediție;
-31 august- 2 septembrie 2018, a II-a ediție;
-30 august – 1 septembrie 2019, a III-a ediție;
-28-30 august 2020, a IV-a ediție;
-27-29 august 2021, a V-a ediție.

Scopul: Promovarea imaginii Republicii Moldova la nivel național și internațional, prin prisma culturii, tradițiilor istorice și al produsului artizanal-artistic.
Frecvența – peste 15 000 de vizitatori cu o pondere de creștere de 25% anual.
II. STRUCTURA CONCEPTUALĂ: Proiectul va include patru mari festivaluri care se vor desfășura concomitent pe aceeași platformă.
1.Festival Istorico-Medieval – eveniment grandios ce reflectă istoria secolului XII-XVI cu antrenarea și participarea cluburilor de reconstituire istorică și a arcașilor din Republica Moldova și din întreaga Europă. Vizitatorii vor putea admira parada cluburilor de reconstituire istorică și a arcașilor, spectacole teatralizate cu trubaduri și cavaleri, lupte înscenate, competiții de trageri cu arcul, dar și o colecție inedită de arme și obiecte medievale expuse în teren și în taberele medievale. Festivalul Medieval va spori cultivarea interesului pentru mesajul trecutului, tradițiilor și îndeletnicirilor strămoșești, într-un cadru actual, combinând cele mai importante elemente medievale cu condițiile societății contemporane.
2. VINO Fest – desfășurat în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului va fi un adevărat orășel a vinurilor autohtone în care toți producătorii își vor expune cele mai rafinate licori bahice. Aici vizitatorii vor avea ocazia să vadă pe viu întregul proces de producere a vinului, de la strugurele de poamă și până la băutura propriu-zisă. O mini-fabrică mobilă, prezentă pe teritoriu va oferi vizitatorilor cel mai inedit master-class, desfășurat în Republica Moldova.
În platou vor fi expuse o varietate de obiecte utilizate la producerea vinului precum teascurile, zdrobitoare manuale și poloboacele. Somelieri cunoscuți din cadrul Wine Academy Moldova vor ține master-class-uri despre arta combinării vinurilor și a bucatelor autohtone.
3. Festivalul Național de Artizanat – Cu fiecare ediție se va alege o tematică ce ține de cultura și tradițiile artizanale ale neamului nostru. Prima ediție va fi dedicată – COVORULUI NAȚIONAL, în cadrul căreia o colecție impresionantă de covoare autentice mai vechi și mai noi vor putea fi admirate în zona expozițională a Festivalului. Meșterițele din Republica Moldova vor destăinui secretele meșteșugului, practicat în trecut de bunicile noastre și vor arăta master-class-uri în domeniu. Cei mai curioși vor afla care sunt ornamentele naționale și vor învăța să deosebească covoarele autohtone de cele străine. Iubitorii de frumos vor mai putea achiziționa diverse obiecte de artizanat (broderii, mileuri, suvenire), realizate de meșterițele locale.
4. Festival Gastronomic – Acesta va întruni zeci de MasterChefi ce vor prezenta măiestria culinară cu care am fost înzestrați. Anul acesta tematica festivalului va fi Sarmalele și vom prezenta o gamă diversă de sarmale din diferite colțuri ale lumii. Dolma cu carne de miel, sarmale ardelenești, servite cu cârnăcior de casă, sarmale Maramureș, sarmale turcești, sarmale aristocrate în foi de piept de pui, ardei umpluți, bostănei umpluți și alte delicii vor lăsa gura apă vizitatorilor. Aceștia vor putea admira și show-uri gastronomice deosebite. Cei mai gurmanzi vor savura din plăcințelele aburinde, cărniță de casă și alte bunătăți culinare gătite în platou. Anual tematica evenimentului va fi diferită!
III. PROGRAM ARTISTIC:
Festivalul vine cu un vast program artistic. Pe scena mare vor evolua artiști renumiți țară, dar și din străinătate – România, Ucraina, etc. şi care va încheia cu un spectacol nocturn de excepţie. Întreg teritoriu va fi cuprins, pe întreaga durată a festivalului, de muzica bună a ansamblurilor folclorice ale minorităților etnice din Republica Moldova și a muzicii de fanfară redată de cele mai recunoscute fanfare din țară.
IV. Program Distractiv– Distracții în teren – Pentru iubitorii de senzații tari și adrenalină:
-Aventura Park (tiroliana cu obstacole),
-Tir medieval cu arcul,
-Aruncarea de topoare,
-Teren de golf,
-Darts,
-Competiții sportive, trasee turistice prin Codrii Moldovei.
-Distracții pentru copii – un șir de distracții în Orășelul Copiilor, trambuline, gonflabile, leagăne, căsuța muzeu sec XIX, în curtea căreia copiii vor admira scene improvizate cu personajele îndrăgite din basmele românești, competiții sportive pentru copii. Aici micuții vor admira spectacole de teatru sau dans special create pentru copii.
-Foc de tabără

V. Camping City – zonă de colibi special amenajată în stil rustic național, care întrunește toate condițiile necesare (cabine duș, WC) pentru a petrece seri romantice. Loc special amenajat pentru corturi dotat cu condiții necesare. Rezervările se fac din timp la numărul de contact 079 551 133 sau la adresa electronică:contact@vatrafest.com

Pe toată perioada proiectului „VINO ÎN MOLDOVA” va fi organizată cea mai mare Tabără de Creație cu implicarea artiștilor cu renume internațional. Vor mai fi organizate workshop-uri, masterclass-uri, live-cooking, concursuri distractive, repartizate pentru fiecare domeniu aparte.
Invităm Companiile Turistice, Organizațiile Guvernamentale, ONG-uri, Corpuul Diplomatic și Mediul Privat de Afaceri la inițierea unor parteneriate variate și reciproc avantajoase!

Despre vatra

Centrul Cultural VATRA vine în întâmpinarea fiecărui oaspete ce planifică orice tip de eveniment, fie corporative, team-buildinguri, aniversări, conferințe, congrese, nunți cumătrii, zile de naștere sau alte genuri de evenimente.
Complexul Etno-Cultural VATRA dispune astăzi de:

1) 3 săli mari pentru evenimente cu capacitate totală de până la 2000 de persoane concomitent, dotate cu proiectoare, sistem de sunet și lumini.
Sala Regală, după cum evocă și numele este locul ideal pentru petrecerea nunților open air în stil regal. Cu o capacitate de până la 500 persoane este destinată celor ce pot defini ambianța royal redată de picturi excepționale, candelabre medievale, cu o priveliște pitorească și atmosferă relaxantă.
Sala „Orașul Berii” – Berăria „Gigant” unde se bea doar bere vie, artizanală perfectă pentru petrecerea celor mai extravagante evenimente, fie corporative, team-buildinguri, zilele companiei, aniversări în cercul de prieteni, conferințe și chiar congrese. Capacitatea sălii este de până la 1000 de persoane, având în dotare scenă, echipament tehnic, sistem performant de sunet și lumini.
Sala Națională este locul perfect de a sărbători evenimente familiale de orice fel, într-o manieră tradițională. Stilul arhitectonic evidențiază elementele decorative de inspirație națională. Capacitatea sălii este de până la 500 de persoane.

2) Restaurant „Vatra Neamului” (filiala Iurta) cu capacitate de 100 de persoane

3) Terasă Domnească de Vară (dotată și prevăzută pentru condițiile climaterice nefavorabile) capacitate de 100 de persoane. Este concepută pentru petreceri mai intime, în sânul naturii. Datorită amplasării foarte reușite, aceasta oferă posibilitatea creării unei ambianțe de nedescris. Terasa are și zonă de picnic cu mini teren de joacă pentru copii.

4) Spații rustice de atractivitate turistică:
Bordei (funcționabil în toată perioada anului și dotat cu încălzire)
Pivnița domnească (100 m2) plină cu bunătățuri, produse de casă ecologic pure.
Zonă muzeistică – Căsuță țărănească (sec. IX) dotată cu toate atributele timpului (beci, gradină, cuptor, animale și păsări de casă)

5) Zona de camping (dotată cu toate condițiile necesare, WC de mare capacitate, cabine de duș cu apă caldă etc.), perfect pentru organizarea taberelor de vară și de creații artistice.

6) Zona distracții pentru maturi:
Aventura Park (tiroliana cu zone pentru aventurieri)
Tir Medieval (tragere cu arcul, aruncatul de topoare)
Teren de mini- golf

7) Zona distracții pentru copii:
– Teren de joacă dotat cu elemente atractive (trambuline, jucării, scrâncioburi pentru micuți și părinți) foișoare verzi, frumos amenajate pentru a asigura liniștea și confortul mult căutat.

8) Hotel (9 camere duble), fiecare cameră cu acces direct la spațiile verzi.

9) Parcare (păzită, la cantități mari de autovehicule).